Ociviliserat 2012

Ociviliserat 2012

Ociviliserat 26 maj, Hemliga trädgården, Midsommarkransen, Stockholm.

af Scherp, Peter Morén, Pombo, Helena Granström, Dougald Hine, David Webb, Nätverket Lodyn, Teater K, Mica Lisitschkin, Axel Lindén, Stephen Hinton, Nick Taliaferro, Julia Fries, Henrik Hallgren m.fl.

Ladda ner hela programmet som pdf
(Programmet uppdaterat 12-05-25)

Samtal och föreläsningar

 

Inbjudan

Så bygger vi alternativ – på landet, i staden och däremellan 

Glashuset, 14.15–15.00

Den fossila bubblan omsluter mer eller mindre oss alla. Frågan är hur vi tar oss ut och hur man går från ord till handling. Samtal med fyra pionjärer. Medverkande: Mica Lisitschkin, förortsaktivist, med i Folkodlarna i Skarpnäck och Nätverket Linje 17Axel Lindén och Jens Jarkiewicz, lämnade Stockholm för två år sedan för att bygga upp en självförsörjande gård i Örbäck, Östergötland. Stephen Hinton, initiativtagare till ekoenheten Änggärdet i Sörmland. Samtalsledare är Karin Bradley, forskare i samhällsplanering vid KTH.

En varning inifrån finansvärlden 

Glashuset, 15.15–16.00

Amerikanske finansanalytikern och hedgefondgurun David Webb förutsåg finanskraschen 2008, nu förutspår han en finansiell kollaps i världsekonomin. Föreläsning och efterföljande samtal med Anna Björkman från Dark Mountain.

Collapsonomics 

Glashuset, 16.0–16.45

Med Dougald Hine, Institute of Collapsonomics och medgrundare till The Dark Mountain Project.

 

Musik

Vi är glada och stolta att kunna presentera en rad briljanta musiker som uppträder på Ociviliserat!

Kvällens line-up (all musik i Glashuset):

Feather and Down
17.00–17.30

af Scherp
19.15–20.00 (OBS ny tid)

Pombo
20.15–21.00 (OBS ny tid)

Peter Morén
22.00–22.45

Läs om alla artisterna: MUSIK

Workshops

Att bli fri från konsumtionsberoendet

Källaren, 14.15–15.00

Vi delar erfarenheter och upplevelser av att leva i en konsumtionsberoende kultur. Bara genom att först se sitt beroende kan man börja bli fri. Men hur är det att arbeta för förändring när ens omgivning är kvar i förnekelse? Med kreativa metoder utforskar vi tillsammans strategier och konstruktiva förhållningssätt, samt stöttar varandra i vår frigörelse. Workshopen leds av Teater K och Julia Fries, dramapedagog.

På jakt efter en sammanhängande värld

Källaren, 15.15-16.15

Den dominerande kulturella berättelsen bygger i grunden på en föreställning om separation: mellan människor, mellan människa och natur och till och med inom oss själva. Vi utforskar tillsammans en annan syn på världen, där konkurrens får ge vika för sammanhang och tomhet byts mot mening. Workshopen bygger på Joanna Macys arbete. Workshopen leds av Nätverket Lodyn.

 

Kontakt och kreativitet

Källaren, 17.30–18.30

I en föränderlig tid behöver vi ha tillgång till vår kreativitet och våga vidga vårt tänkande i nya banor. Vi behöver också vara öppna för andra människor för att kunna samarbeta. I denna workshop kommer vi att leka och utforska våra impulser tillsammans. Vi kommer att öva oss på att bejaka våra egna och andras idéer och se vad som händer när vi kliver utanför vår trygghetszon. Workshopen leds av Teater K.

 

Det vilda skafferiet

I omgivningarna, samling vid entrén, 16.30–17.30 och 19.00–19.45

Man behöver inte odla för att skaffa mat på egen hand – staden är full av ätbara växter, särskilt på våren. Följ med på spaning efter mat som är vild, vacker, nyttig och gratis. Workshopen leds av Nick Taliaferro från föreningen Naturliv.

Litteratur, samtal och berättande

Civilisationskritik och litteratur 

Glasrummet, 17.45–18.30

Författaren och poeten Helena Granström läser ur sina verk och medverkar i ett samtal om skrivande och civilisationskritik. Samtalet leds av Jonas Gren. Helena Granström (född 1983) debuterade 2008 med den poetiska essän Alltings mått , och har sedan dess givit ut böckerna Osäkerhetsrelationen (2010), Det barnsliga manifestet (2010) och Infans (2011).

Levande berättelser

Glasrummet, 18.45–19.30

“De tre gröna systrarna” och andra sagor och berättelser om människans relation till det levande. Henrik Hallgren är berättare, arkeolog och ekosof. Han är även initiativtagare till nätverket Lodyn och författare till boken Det gröna skiftet.

 

Film

Urban Roots

Urban RootsFilmrummet, 14.15–15.15

“When everything collapses, plant your field of dreams” lyder undertiteln till denna nya dokumentär om hur kollapsen av Detroit har orsakat en mindre revolution i stadsodlingar och sociala projekt.

Visningen följs av publiksamtal om filmen lett av Hampus Rubaszkin, naturresursvetare.

Filmiska sammanbrott

Filmrummet, 15.30–16.15

Kollapsen är ett kärt tema inom filmkonsten. Samhällets sammanbrott verkar kunna erbjuda såväl eskapism och äventyr som skräck och fasan. Vilken berättelse är det som skildras på vita duken och vad får det för betydelse för vår förståelse av kollapsen?
Visning av klipp ur ett antal filmer och efterföljande samtal. Samtalet leds av David Jonstad, författare och journalist.

1 Comment

 1. Hej!

  Visst bygger vår kultur på separation. Rädsla orsakas av separation och kärlek är den kraft för oss tillbaks till sahörighet och sanning.

  Jag har jobbat efter den här principen i +30 år i energikndudtrin, skrivit en bok och gjort en DVD om hållbart ledarskap. Jag tror inte heller på någon fix V detta system. Vi behöver något nytt.

  Hör av er om detta passar in i DM. Vi ses 26/5.

  Mvh
  Jackie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *